^Terug naar boven
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Als er één streek in Europa is waar ze genieten tot kunst hebben verheven, dan is het Spanje. Pure producten, heerlijke wijnen, lekker genieten… Ook bij Sánchez Catering proeft u deze sfeer, letterlijk en figuurlijk. Op onze kaart nemen tapas, buffetten en Spaanse producten dan ook een belangrijke plaats in. Hoe u daar van wilt genieten, bepaalt u uiteraard zelf: een borrel, een etentje of een hele avond uitgebreid tafelen: het kan allemaal. En het mooie is: We laten u de mooiste producten aan tafel zien en verwerken sommige ingrediënten zelfs midden op uw locatie. Zo dichtbij is Spanje nog nooit geweest..!!!


Sánchez Catering
Tel: 0345-530142 | 06-43180285
Mail: info@sanchezcatering.nl

Welkom bij Sánchez Catering

Authentieke Spaanse tapas...

Paella

Wist u dit al over de paella?

Het gerecht paella dankt zijn naam aan de pan waarin het bereid wordt. Het woord paella vindt zijn oorsprong in de Latijnse benaming voor pan, namelijk patella. Taalkundigen zien vanuit dit woord het ontstaan van het Catalaanse/Valenciaanse woord paella (patella) voor pan. Door de jaren heen werd het woord paella in de rest van Spanje synoniem voor arroz valenciano (of arroz a la valenciana) zoals het gerecht voorheen bekendstond, en is het een afgeleide van 'arroz en paella'/ 'arroz a la paella'. In Valencia worden in tegenstelling tot de rest van Spanje de woorden "paella" en "paellera" beide gebruikt voor het aanduiden van deze pan.

Naast bovengenoemde oorsprong van het woord paella zijn er vele geromantiseerde en folkloristische vertellingen over de naamgeving. Zo zou de naam paella mogelijk afgeleid zijn van het gebruik dat de mannen eens per jaar voor de vrouwen van het dorp kookten. Aangezien ze de restjes van de dagen ervoor gebruikten, werd het een bonte maaltijd. De korte manier om "voor haar" (para ella) te zeggen, is pa' ella. Dit is later een woord geworden, paella.

Een variant op het "voor haar" (para ella)-verhaal is dat de koningin van Spanje een Valenciaans dorp zou aandoen en dat de dorpsbewoners hierop een speciale maaltijd para ella wilden bereiden.

Een ander oud verhaal vertelt over hoe de hofhoudingen van Moorse koningen rijstschotels bereidden met de kliekjes van de koninklijke banketten. 'Paella' zou daarbij afgeleid kunnen zijn van het Arabische woord voor restjes: 'baqiyah'. In het algemeen wordt aangenomen dat paella reeds aan de koningshuizen van Frankrijk en Spanje werd geserveerd. De Romeinen zouden zelfs al een vroege vorm van paella kunnen hebben gehad.

De binnenlanden van de regio Valencia zijn de bakermat van de paella en andere rijstgerechten (arroces). Daar wordt sinds de introductie door de Moren in de 8e eeuw de typische paella-rijst verbouwd (korte dikke korrel met groot absorberend vermogen). Zo ontstond de Paella Valenciana, met als ingrediënten de lokaal aanwezige producten: in het binnenland konijn, kip, garrofón (witte bonen, vooral in de regio Utiel), eventueel slakken en in een later stadium aan de kust vis en schaaldieren (Paella de Marisco, Paella Marinera of in iets gewijzigde vorm Arroz a la banda). Gemengde paella's met vlees en vis zijn Paella Mixta's. Bij vegetarische paella's wordt het vlees of de vis meestal vervangen door artisjokken. Van een oorspronkelijk eenvoudig boerengerecht is de paella veranderd in een feestmaaltijd. Ook heb je de Paella Negra, zwart door de toegevoegde inkt van de inktvis.

Essentieel bij alle paella's is de rijst, de bouillon en de basis van tomato frito saus. Bij een goed gemaakte paella valenciana is de rijst nét niet plakkerig, maar ook niet te droog, en heeft hij alle vocht geabsorbeerd. Een paella de marisco is doorgaans vochtiger dan een paella valenciana, maar heeft ook minder soccarat; een knapperige en zeer smaakvolle korst die met een lepel van de bodem van de pan wordt geschraapt, favoriet bij alle paella-eters, ook bekend onder de naam quemada. De paella wordt geserveerd met citroen. Paella kan dus op heel veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Een populaire manier van bereiding is veelal met erwtjes en paprika's, alhoewel puristen erwtjes in de paella als misdaad zien. In Spanje is de bereiding van paella van oudsher een sociale zondagmiddag-gebeurtenis, veelal klaargemaakt door de mannelijke leden van de familie. Tijdens de Las Fallas-feesten in maart in Valencia worden overal op straat paella's klaargemaakt.

Sánchez Catering maakt paellas zoals u wilt volgens het principe van “live cooking”: op basis van zeevruchten (mariscos), vlees (carne, conejo), gemengd (mista), inktvis (negro) of vegetarische (vegetariana). We hebben kleine en grote paelleras (van 10 – 120 personen) en de paella wordt bij u op locatie vers bereid.

Welke keuzes en afhankelijk van de hoeveelheden en de soorten tapas geven wij u een offerte. Wij kunnen de totale catering voor u verzorgen inclusief huur van materialen.

Copyright © 2016 Sánchez Catering 2017